فهرست مطالب

فصلنامه نفس
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهروز رهبری، یزدان عبدالمحمدی صفحات 1-12

    امروزه اساس رقابت تغییر کرده است و موفقیت سازمان‌ها به میزان تاکید و توجه آنان بر دانش مرتبط است. در این دوران مزیت اصلی در سرمایه دانشی سازمان‌ها نهفته است. بنابراین بزرگترین شرکت‌های دنیا، برتری اصلی خود را نه در دارایی‌های مالی خود، بلکه در دانش موجود در فرآیندهای خود کسب نموده‌اند. این مساله سازمان‌های پیشرفته را بر آن داشته تا دانش را در سازمان خود مدیریت کرده و از آن به بهترین شکل ممکن، استفاده نمایند. مدیریت دانش، شامل همه‌ روش‌هایی است که سازمان، دارایی‌های دانشی خود را اداره می‌کند که شامل چگونگی جمع‌آوری، ذخیره سازی، انتقال، بکارگیری، بروزسازی و ایجاد دانش است. سازمان‌های بهداشتی و درمانی به واسطه برخی ویژگی‌ها مانند طیف گسترده کارکنان، خدمات متنوع با تکیه بر تجربه و دانش روز، گستره وسیع خدمت‌رسانی در شهرها و روستاها، غنای اطلاعاتی و سر و کار داشتن با سلامت مردم و جامعه، یکی از مهمترین سازمان‌ها از نظر اجرا و پیاده‌سازی مدیریت دانش هستند. در اپیدمی کووید 19 نقش مدیریت دانش در ارایه اطلاعات به مدیران تصمیم‌گیر در سریع‌ترین زمان و به روش درست گویای اهمیت آن بوده است. برای بکارگیری مدیریت دانش در حوزه بهداشت و درمان اهداف متعدد و کاربردهای گوناگونی ذکر شده است. در این مقاله سعی نمودیم تا با بیان این اهداف و کاربردها، چگونگی اجرا و پیاده‌سازی آنها را در نظام مدیریت بهداشت و درمان کشور بررسی نموده و چالش ها و فرصت‌های پیش رو را مورد نقد و ارزیابی قرار دهیم و نگاهی به راهکارهای اخیر در خصوص بیماری کووید 19 داشته باشیم.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهداشت و درمان، کووید19، ایران
  • بررسی علایم بالینی و آزمایشگاهی و شواهد رادیولوژیک کووید-19 در بیماران مبتلا به بیماری فیبروز کیستیک در بیمارستان مسیح دانشوری
    حسینعلی غفاری پور* صفحه 1
    مقدمه

    فیبروز کیستیک (CF) یکی از شایع ترین بیماریهاییست که به شکل اتوزومال مغلوب منتقل می شودکه ناشی از جهش در ژن (CFTR) است CF یک بیماری چند عضوی است که ریه ها ، لوزالمعده ، غدد عرق ، سیستم های هضم و تولید مثل و چندین بافت دیگر را درگیر می کند. بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک می توانند همانند سایر افراد جامعه به SARS-CoV-2 آلوده شوند. این وضعیت ناتوان کننده با عفونت های مکرر دستگاه تنفسی تحتانی باکتریایی و ویروسی و همچنین عوارض التهابی همراه است که در نهایت ممکن است منجر به نارسایی ریوی شود.

    روش ها

    هدف از مطالعه بررسی شواهد عفونت SARS-CoV-2 در بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک بود که در بیمارستان مسیح دانشوری بستری شدند.

    یافته ها

    شانزده بیمار شناخته شده CF که در طی یک ماه درمرکز پزشکی ما بستری شدند که یازده نفر با شواهدی از عفونت SARS-CoV-2 وارد مطالعه ما شدند . تست PCR در 2 مورد (2/18 درصد) ، اما 7 مورد (66/7 درصد دارای تست ضد IgG SARS-CoV-2 مثبت و در پنج مورد (45.5٪) ، ضد IgM SARS-CoV-2 مثبت بود. شایع ترین علامت در بیماران ما سرفه (100) بود. افزایش ESR (81.8) شایع ترین اختلال آزمایشگاهی در بیماران بود. همه بیماران ظاهر شیشه مات را در HRCT ریه نشان دادند

    نتیجه گیری

    در مطالعه ما هیچ مرگ و میر ناشی از عفونت SARS-CoV-2 رخ نداد. این ممکن است ناشی از عفونت های مکرر ریوی در این بیماران باشد که باعث می شود از التهاب اضافه در ریه جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: فیبروز کیستیک، PCR، Covid-19، SARS-CoV-2
  • سهیلا ساعدی، محسن قنبرزاده*، سعید شاکریان صفحات 13-23
    مقدمه

    با وجود فواید ورزش، فعالیت های ورزش هوازی می تواند با تاثیری که بر روی دستگاه تنفس می گذارد عملکرد ورزشکاران را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیرمصرف امگا3 قبل و بعد از اجرای فعالیت هوازی روی شاخص های عملکرد ریوی دختران دانشجو غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    به این منظور جامعه ی آماری شامل دختران دانشجوی بین 24-18سال با وزن طبیعی و غیر فعال دانشگاه شهر اهواز بوده است که 30 دانشجوی دختر با میانگین قد(6/5 ± 2/165)سانتی متر، وزن (3/7 ± 4/63)، میانگین شاخص توده بدنی (5/2 ± 8/22) به صورت هدفمند انتخاب و به دو گروه 15 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. ابتدا قبل از شروع دوره ی مکمل گیر از هر دو گروه اسپیرومتری گرفته شد، سپس آزمودنی های گروه تجربی به مدت 21 روز، هر روز یک کپسول 1000 میلی گرم امگا-3 را مصرف کردند و در پایان مکمل گیری برای بار دوم از هر دوگروه کنترل و تجربی اسپیرومتری گرفته شد و بعد از آن گروه تجربی تست هوازی استراند را انجام دادند و بعد از آن از هر دو گروه کنترل و تجربی برای مرتبه سوم اسپیرومتری گرفته شد. آزمون اسپیرومتری 30 دقیقه پس از تمرین انجام گرفته شد و در نهایت داده های آماری به وسیله آزمون T درون گروهی و بین گروهی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که ظرفیت های ریوی (VC، FVC، FEV1، MVV) در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری نداشته (P>0.05)، ولی در گروه مداخله افزایش یافته اند (P<0.01). نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که در حالت پیش آزمون ظرفیت ریوی ظرفیت های ریوی (VC، FVC، FEV1، MVV) در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشته است (p>0.05)، در حالت پس آزمون بعد از فعالیت هوازی استراند ظرفیت ریوی ظرفیت های ریوی (VC، FVC، FEV1، MVV) در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری داشته است (p<0.05).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی منظم و مصرف مکمل امگا3 دو عامل اثر گذار بر شاخص های تنفسی بوده و در نتیجه باعث بهبود وضعیت تنفسی دختران دانشجو غیر فعال می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت تمرین هوازی، مکمل امگا 3، عملکرد ریوی
  • پریناز بنیسی*، مسعود صدری صفحات 14-23
    مقدمه

    اختلال وسواس فکری یا عملی یک اختلال اضطرابی مزمن است و سرگشتگی ذهنی یادآور افکار وسواسی است که معمولا در اختلال وسواسی اجباری دیده می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر نیز بررسی نقش اضطراب ناشی از بیماری کرونا بر ایجاد اختلالات روانی مانند وسواس و سرگشتگی ذهنی در کار زنان شاغل درمراکزدرمانی در شهر تهران است .

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی–همبستگی می باشد و از نوع پیمایشی می باشد. با توجه به جامعه آماری (482 نفر)، تعداد 214 نفر با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون وازطریق نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها

    اضطراب ناشی از شیوع کرونا بر روی رفتارهای وسواسی و سرگشتگی ذهنی در کار زنان شاغل تهران تاثیر گذار است. میزان تاثیرگذاری متغیر مستقل اضطراب بر متغیر وابسته رفتارهای وسواسی به میزان 316/5 و سرگشتگی ذهنی به میزان 195/8 می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، وسواس فکری، سرگشتگی ذهنی، زنان شاغل
  • نیلوفر علیمحمدی، سارا هاشمی* صفحات 24-37
    زمینه

    ویروس کرونا به دلیل همه گیری، سرعت و شیوه شیوع سبب ایجاد اضطراب در همه افراد جامعه به خصوص بیمارانی که دارای مشکلات ریوی و تنفسی هستند، شده است. اضطراب کرونا ناشی از ترس افراد به مبتلا شدن خود و یا اعضای خانواده آن ها به ویروس کرونا است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران زن و مرد دارای مشکلات ریوی بودند که در نیمه اول سال 1400 به کلینیک امام رضا (ع) شهر قم مراجعه کرده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیارهای ورود و خروج مشخص، 140 بیمار به عنوان نمونه آماری وارد مطالعه شدند. به منظور جمع‌آوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا، پرسشنامه سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت واکر و پرسشنامه سرسختی روان شناختی کوباسا استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت 62 درصد و سرسختی روان‌شناختی 39 درصد از کل واریانس اضطراب کرونا را توجیه نمودند. همچنین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و سرسختی روان‌شناختی توانست به واسطه متغیر اجتناب تجربه ای به ترتیب به میزان 71/0 و 46/0 تغییرات اضطراب کرونا را به صورت منفی تبیین نماید.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و سرسختی روان‌شناختی می تواند سبب کاهش اضطراب کرونا شود و اجتناب تجربه ای نیز می توانند نقش واسطه ای بر رابطه میان سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و سرسختی روان‌شناختی با اضطراب کرونا داشته باشد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، اضطراب کرونا، سبزندگی ارتقادهنده سلامت، سرسختی روان شناختی
  • بهاره علیپورشهیر *، آتنا اصفهانی خالقی، مهدی عرب زاده، مونا علیپور شهیر صفحات 38-47
    زمینه

    از مشکلات شایع کادر درمان از جمله پزشکان در دوره همه گیری کرونا وجود اضطراب کرونا در آنان اشاره کرد. در این پژوهش هدف تعیین تاثیر ذهن آگاهی بر اضطراب کرونا و مولفه های آن در پزشکان در دوران همه گیری ویروس کرونا بود.

    روش

    پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و روش آن به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل پزشکان مشغول به کار در بیمارستان های علی (ع) و کوثر در دوران همه گیری ویروس کرونا بود. حجم نمونه 30 نفر از پزشکان مشغول در بیمارستانهای مذکور که به صورت داوطلب انتخاب شده بودند که به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شده بودند. سپس به منظور ارزیابی اضطراب، پرسشنامه اضطراب کرونا (CDAS) استفاده گردیده است. در مرحله بعد جلسات ذهن آگاهی بر اساس پروتکل ون شون و همکاران در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارایه گردید. پس از پایان آموزش نیز بار دیگر آزمون های اضطراب کرونا و مولفه های آن برای هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 22 پردازش شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از یافته های تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره نشان دادند که از نظر اضطراب کرونا و مولفه های آن (علایم جسمانی، علایم روانی) در مرحله پس آزمون بین گروه ها تفاوت معناداری دیده می شود. بدین ترتیب فرضیه موردنظر مورد تایید قرار گرفت و میتوان گفت که آموزش ذهن آگاهی در کاهش اضطراب کرونا و مولفه های آن در پزشکان موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین ذهن آگاهی می تواند وضعیت پزشکان در دوران همه گیری بیماری کرونا را در زمینه های اضطراب کرونا و مولفه های آن را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی اضطراب کرونا پزشکان بیماری کرونا
  • پریسا رفیعی*، مروارید احدی، پریناز بنیسی صفحات 48-60
    زمینه و هدف

    با توجه به مشکلات همه‌گیری کرونا ناشی از استرش و اضطراب در همه ابعاد و شکل‌گیری انواع آسیب‌ها، کانون خانواده و روابط زوجین نیز دستخوش آسیب‌هایی گردیده است که از آن جمله مشکلات سازگاری زناشویی زوجین می‌باشد که نیاز به بررسی و تحلیل در عوامل اثر‌گذار بر آن دارد. از همین رو این تحقیق با هدف رابطه انعطاف‌پذیری روانشناختی و هوش هیجانی بر سازگاری زوجین در شرایط پاندمی کرونا مورد مطالعه زوجین شهر تهران شکل گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از انواع تحقیقات توصیفی – همبستگی بود و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زوجین ساکن در منطقه 5 و 6 شهر تهران بودند. در زمینه نمونه‌گیری پرسشنامه‌ها به صورت آنلاین جمع‌آوری گردید. بر همین اساس، روش نمونه‌گیری در دسترس بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر تعیین شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج به صورت کلی نشان داد هوش هیجانی و انعطاف‌پذیری روانشناختی با سازگاری زناشویی زوجین رابطه دارد.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به نتایج می‌توان بیان داشت که برای بهبود روابط زوجین نیاز است مهارت مرتبط با انعطاف‌پذیری روانشناختی و هوش هیجانی در زوجین افزایش یابد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سازگاری زناشویی، انعطاف پذیری روانشناختی، رضایت زناشویی
|
  • Shahroz Rahbari, Yazdan Abdolmohammadi* Pages 1-12

    Nowadays, the basis of competition haschanged and the success of organizations dependson the degree of attention to knowledge. In this era,the mainadvantage islied within the knowledge properties of the organizations. Accordingly, the world's largest organizationshave earned their superiority by the processes accompanied with knowledge,nottheir financial assets.Theseorganizationshavedeveloped knowledge management systems, in orderto applyit,as best as they can.Knowledge managementincludes all the ways that organizationsmanagetheirknowledge assets, comprisingcollection,storage,transfer,applying,updating and creating knowledge. Due to some especial characteristics like wide range of employees, variation in services (which based on up-to-date sciences and experiences), wide geographical distribution in towns and villages, dealing with the public and community health,being rich in information, etc.;the health organizations are among the most important establishments whichrequire implementation of knowledge management.The Covid-19 pandemic has showed importance of the role of knowledge management in providing information to decision-makers in the proper time.Knowledge management inhealthcare has several purposes. This study tries to express the goals,applications and implementation of knowledge management in national health management system and evaluatethe challenges and opportunities ahead; especially during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Knowledge Management, Health, Treatment, Covid-19, Iran
  • Soheila Saedi, Mohsen Ghanbarzadeh*, Saeed Shakrian Pages 13-23

    Despite the benefits of exercise, aerobic exercise activities can affect the performance of athletes by affecting the respiratory system. The aim of this study was to investigate the effect of omega-3 intake before and after aerobic exercise on inactive pulmonary function indices of female students. For this purpose, the statistical population included female students between 18-24 years old with normal and inactive weight of Ahvaz University. 63.4 7 7.3), mean body mass index (22.8. 2.5) were purposefully selected and divided into two groups of 15 experimental and control. First, spirometry was taken from both groups before the start of the supplementation period, then the subjects in the experimental group consumed one 1000 mg omega-3 capsule daily for 21 days, and at the end of the supplementation for the second time from both groups. Control and experimental spirometry were performed and then the experimental group performed Strand aerobic test and then spirometry was performed for the third time from both control and experimental groups. Spirometrytest was performed 30 minutes after training and finally the statistical data were evaluated by intragroup and intergroup t test. The results of paired t-test showed that pulmonary capacities (VC, FVC, FEV1, MVV) in the control group before and after theintervention were not significantly different (P> 0.05), but increased in the intervention group (P < 0.01). The results of independent t-test showed that in the pre-test mode of pulmonary capacity, pulmonary capacity (VC, FVC, FEV1, MVV) was not significantly different between the intervention and control groups (p> 0.05), in the post-test mode after aerobic activity. Pulmonary capacity strand Pulmonary capacity (VC, FVC, FEV1, MVV) was significantly different between the intervention and control groups (p <0.05).Regular aerobic exercise and omega-3 supplementation are two factors affecting respiratory indices and as a result, improve the respiratory status of inactive female students

    Keywords: Aerobic exercise activity, Omega 3 supplement, Pulmonary function
  • Prinaz Benisi*, Massoud Sadri Pages 14-23

    Obsessive-compulsive disorder is a chronic anxiety disorder, and Mind wandering is reminiscent of obsessive thoughts commonly seen in obsessive-compulsive disorder.The aim of this study was to investigate the role of anxiety caused by Covid 19 on the development of mental disorders such as obsession and Mind wandering in the work of working.The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method and is of survey type. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method and is of survey type. Data were analyzed using correlation and regression tests and SPSS software.Anxiety caused by the corona epidemic affects obsessive behaviors and Mind wandering in the work of working women in Tehran. in the work of working women in Tehran. The effect of the independent variable of anxiety on the dependent variable of obsessive behaviors is 5.316 and Mind wandering is 8.195

    Keywords: Anxiety in use by corona, obsessive-compulsive disorder, Mind wandering, working women
  • Niloufar Alimohammadi, Sara Hashemi* Pages 24-37

    The corona virus has caused anxiety in all members of society, especially patients with pulmonary and respiratory problems, due to its epidemic, speed and prevalence.Corona anxiety is caused by people fearing that they or their family members will be infected with the corona virus.The present study was a correlational study. The statistical population of the study included all male and female patients with pulmonary problems who had referred to Imam Reza (AS) Clinic in Qom in the first half of 2021. Using purposive sampling method and specific inclusion and exclusioncriteria, 140 patients were included in the study as a statistical sample. It was used Corona Anxiety Scale, Walker Health Promoting Lifestyle inventory and Cobasa Psychological Hardness Inventoryfor collect data. Pearson correlation coefficient, regression analysis and path analysis were used to analyze the data. According to the research findings, health-promoting lifestyle explained 62% and psychological hardiness 39% of the total variance of coronaanxiety. Also, health-promoting lifestyles and psychological hardiness were able toexplain the changes in coronaanxiety,through the experience avoidance variable,0.71and 0.46, respectively. Health-promoting lifestyle and psychological hardiness can reduce coronaanxiety and experience avoidance can alsomediate the relationship between health-promoting lifestyle and psychological hardiness with coronaanxiety.

    Keywords: experiential avoidance, corona anxiety, health-promotion life style, psychological hardiness
  • Bahareh alipour shahir*, Atena Esfahani khaleghi, Mehdi Arabzadeh, Mona Alipour Shahir Pages 38-47

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness on corona disease anxiety its components in doctors during the corona virus pandemic. According to the purpose, this study is applied. In this study which was a Quasi-Experimental with per-test, post-test with the control group, the sample group was selected by available sampling method from all doctors in emamali Hospital and kosar Hospital in Karaj. Therefore, 30 doctors were chosen randomly and assigned to Experimental and control groups. To assess the fifteen of corona disease anxiety CDAS test was used. The experimental group received 8 90-minute mindfulness training sessions. After training, CDAS was used again for both experimental and control groups. Data were analyzed by SPSS 22 and the results of ANCOVA for corona disease anxiety and MANCOVA for corona disease anxiety components showed that There was a significant difference between groups regarding anxiety and its components. The results showed that mindfulness training has been effective in reducing corona disease anxiety and all its components. Therefore, Mindfulness can improve doctors corona disease anxiety and all its components.

    Keywords: Mindfulness, Corona disease anxiety, doctors, Covid-19
  • Parisa Rafiee *, Morvarid Ahadi, Parinaz Banisi Pages 48-60

    Due to the problems of coronavirus epidemic caused by stress and anxiety in all dimensions and the formation of various injuries, the family center and couples' relationships have also been damaged, including the problems of marital adjustment of couples that need to be investigated and analyzed. It affects the factors. Therefore, this study was formed with the aim of the relationship between psychological flexibility and emotional intelligence on couples' adaptation in coronary pandemic conditions studied by couples in Tehran. This study was a descriptive-correlational study and the statistical population of this study included all couples living in districts 5 and 6 of Tehran. In the field of sampling, questionnaires were collected online. Accordingly, sampling method was available. The sample size was determined based on Cochran's formula of 385 people. Findings in general showed that emotional intelligence and psychological flexibility have an effect on marital adjustment of couples and therefore to improve the relationship between couples need to increase the skills related to psychological flexibility and emotional intelligence in couples.

    Keywords: Emotional intelligence, Marriage Adiustment, Psychological flexibility, Marital Satisfaction